dimecres, 8 de juliol del 2009

Sobre l'ensenyament català

Catalunya està d' enhorabona, els últims informes sobre ensenyament ens mostren com el nivell dels alumnes catalans és dels més baixos de la Unió Europea. Per entendre aquest fet hem d' entendre les característiques polítiques del nostre país. Tenim un govern ineficaç, que prioritza un model basat en la incoherència i la incultura, en contraposició amb el model que durant molts anys va seguir el nostre país, Catalunya, on el rigor i la eficàcia eren les bases d'un sistema fort i competent. Malgrat tota la ineficàcia, els joves ens preguntem: què fa el nostre govern per millorar la nostra educació?

Malauradament, tot el que fa el nostre govern és supeditar-se a les directives i a les ordres que vénen donades des de Madrid. I és des de Madrid on ens intenten vendre idees com la d' assignatures màgiques per resoldre la incultura, la delinqüència, la xenofòbia....Però com de costum, el que se'ns intenta vendre no és la realitat. Parlem d' educació per la ciutadania, una assignatura que el que busca és bàsicament la implantació d'un model de pensament clarament socialista, on es dóna més importància a explicar els suposats avantatges d’un estat centralitzat, poderós, d'alguna manera repressor, en contra d'un estat on les regions siguin les que decideixin sobre si mateixes, i sobre el seu futur, o és que no interessa que la gent sàpiga que és ser lliure segons els drets internacionals, a decidir sobre el seu futur com a poble? Com és què s'imposa per llei explicar el socialisme com a mètode d' estat modern i que progressa?

El que volem els joves no és que se'ns ensenyi com fer un estat centralitzat, socialista o comunista, i repressor, volem que se'ns ensenyi com fer un estat que permeti al seu poble decidir, que permeti al seu poble dir si o no, que permeti que el seu poble pugui complir les seves contemplacions nacionals a tots nivells. Què volem, una educació segura, transparent, o una educació de color vermella i on s' exalti el paper d'un estat repressor? No hauríem de poder decidir el que volem els joves?

Cristian Monforte Rubia
Responsable de polítiques de joventut i ensenyament de la JNC de l'Hospitalet