dijous, 15 de gener del 2009
A 80 o menys
Els veïns i veïnes de l'Hospitalet estem d'enhorabona. Per sortir de la nostra ciutat en vehicle no sabem a quina velocitat ens obligaran a circular. Haurem de fer cas de panells lluminosos electrònics, variants, que aniran canviant la velocitat límit segons el trànsit (nivell de congestió) i la contaminació.
A mi sempre m'ha semblat bé la idea de regular el trànsit segons la fluïdesa, de fet, les tendències en l'electrònica de l'automòbil van en aquesta direcció amb la proliferació de les tecnologies V2V (vehicle a vehicle), V2I (vehicle a infrastructures) i de les xarxes de sensors sense fils i, fins i tot, fa anys que catedràtics notoris del nostre país n'avalen els possibles beneficis. Està demostrat que quan hi ha saturació, reduir prèviament la velocitat de les unitats de trànsit ajuda a desfer l'embús. Internet ho aplica als paquets que circulen per la xarxa i qualsevol persona ho fa quan trabuca quelcom en un embut: si ho llences tot de cop es colapsa, si ho fas més a poc a poc va tirant. Però el Servei Català de Trànsit no té eines electròniques més enllà de les càmares i, potser, algun sensor per comptar el nombre de cotxes que passen en determinats punts de les carreteres.
Els treballs científics sobre contaminació i proporcionalitat en la velocitat del trànsit no són clars. Sembla que s'han reduït un 3.7% les emissions de CO2 en l'àrea metropolitana de Barcelona aquest darrer any. Però no està clar el motiu, falta més feina d'investigació, més supòsits a aplicar. De fet, el RACC, que es dedica a fer informes tècnics, rebutja, en part, i posa en dubte els efectes de la reducció de la velocitat sobre la contaminació. Informes de la Universitat Politècnica de Catalunya ho veuen factible, però creuen que s'ha de seguir investigant. A partir d'unes estacions, algunes mòbils, de captació d'aire s'avalua la qualitat de l'atmosfera de l'area metropolitana, que depèn de molts factors: temperatura, humitat, emissions industrials i també les dels automòbils i dels avions (que contaminen força).
Amb les dades obtingudes sobre trànsit i contaminació es generen uns números que s'apliquen en un algoritme, que no tinc cap dubte que serà rigorós en el mètode, i s'obté un altre número que regularà la velocitat màxima en cada tram. Aquesta velocitat és la que ens trobarem dia a dia, així doncs, si vas a 80, i tocava anar a 40, retirada prolongada de carnet i multa. Així no quedarà més remei que anar a la feina o a la platja en tren o autobús. A veure si així la gent aprèn i agafa el transport públic d'una vegada! Serà la dictadura del proletariat del segle XXI?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada